W mojej O2 FL padł przegub wewnętrzny...stało się to na terenie ASO w czasie odbioru auta po wymianie rozrządu. Przeszukałem wszystko, obdzwoniłem masę sklepów, forumowych sprzedawców i wychodzi na to, że przegub ten można kupić tylko w ASO. Czy ktoś z Was przerabiał wymianę przegubu wewnętrznego i udało mu się kupić wysokiej klasy zamiennik?
Pacjent to O2 FL, 2.0tdi BKD, rocznik 2010.
Numer oryginalnego przegubu jaki jest zamontowany w aucie to 1K0498103A.
Nie pasuje . Kupiłem wczoraj 4 rodzaje przegubów(SKF, SPIDAN, RUVILLE, METELLI), w tym ten który pokazałeś i żaden nie pasuje. Wg katalogów pasują, w rzeczywistości nie...
krzynol przez Ciebie pokazany ma średnicę 100mm, ten który mam w aucie jest większy. Sam porównywałem, te które kupiłem z oryginałem...
Wg kolegi elemenateur ten przegub nie występuje jako zamiennik. Na prawdę przeszukałem wszystko i wychodzi na to, że faktycznie tak jest
jak też miałem takie przypadki z InterCarsem
jest wiele elementów które w katalogach zamienników niby występuja a później okazuje się, że tak nie jest
ja np tak poległem na pompie hamulcowej do RSa - niby jest pełno zamnienników a w momencie montażu okazuje się, że są zupełnie inne
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
W tym przypadku jest chyba tak jak piszesz. Przeszukałem na prawdę wszystko, kupiłem wszystkie przeguby, który wg katalogów miały pasować i du...a :?
Wg okolicznych dużych sklepów motoryzacyjnych też nie jest dostępny.
Wydaje mi się, że nie. W środku zrobiła się dość konkretna sieczka.
Szczęście w nieszczęściu, że stało się to na terenie ASO. Po wymianie rozrządu kierownik serwisu pojechał na krótką jazdę próbną i dosłownie po kilkuset metrach przegub rozsypał się w drobny mak. ASO zgodziło się partycypować w kosztach i w dużej części pokryje koszty wymiany więc nie będzie tak bardzo bolało :wink:
faktycznie ciekawy temat - są 4 rodzaje przegubów wew.
2 rodzaje tripoidalnych do DSG i 2 rodzaje kulowych równobieżnych:
większe 1K0 498 103A - do skrzyń 6b
mniejsze 1K0 498 103 - do skrzyń 5b
Dzwoniłem do tego sprzedawcy z allegro i ten przegub prawdopodobnie pasuje(choć nie na 100%). Ma średnicę ok. 108-110 mm czyli tyle co ori.
Zniechęciło mnie to, że jest to dalekowschodni zamiennik "żadnej marki" więc nie chciałem ryzykować kolejnej wymiany w niedługim czasie tym bardziej, że cena nie jest jakoś specjalnie niska.
W ASO zapłacę ok. 600 zł.
Przegub 1K0 498 103A nie jest zamienny z 1K0 498 103. Tego z końcówką A nigdzie nie ma.
ja kiedys kupiłem na allegro przegub wewnetrzny za 220zł juz ponad rok jeżdzę na nim i jest git nie pamietam jaka nazwa ale nie było to nic popularnego tutaj jest cos co powinno pasować http://allegro.pl/przegub-wewnetrzny...501865311.html
Zgłębiłem temat i wychodzi na to, że faktycznie dobrej jakości przegub nie jest dostępny poza ASO. Prawdopodobnie będzie pasował ten, który podał kolega mirek010 ale odstraszyło mnie niepewne pochodzenie
Komentarz